Konsekvenser av elolyckor

Vet du konsekvenserna av elolyckor? Nya lägesvisare. Revolutionerande motorstartare

Hej!

Vet du konsekvenserna av elolyckor? Vi berättar i detalj vad som kan hända om du råkar ut för en elolycka.
Vi visar även nya lägesvisare och en spännande och revolutionerande motorstartare från Wöhner. 

- Vet du konsekvenserna av elolyckor?

- Nya lägesvisare

- Spännande och revolutionerande motorstartare från Wöhner

- Kommande kurser

 Mycket nöje!

 

 FLIR C5 värmekamerA beving

Vet du konsekvenserna av elolyckor?

Trots att vi i branschen kontinuerligt går utbildningar i hur vi ska arbeta säkert med el så sker det olyckor. Vad vi kan se utifrån Elsäkerhetsverkets årliga rapport för elolyckor så är arbetsfel en orsak som sticker ut bland yrkespersoner och den vanligaste skadan är just strömgenomgång.
Om vi förstod konsekvenserna bättre, då skulle vi mest största sannolikhet känna oss mer motiverade att undvika dessa situationer. Det som står på spel här, det är ditt liv.

Strömmens väg

Det finns ett vanligt missförstånd kring strömmens väg genom kroppen. Det verkar som om det råder en uppfattning om att strömmen tar den närmsta vägen, har du hört det någon gång?
Mer korrekt är att säga att strömmen tar alla vägar den kan ta, precis allihop.

Många dras med en uppfattning om att en strömgenomgång från höger hand till höger ben inte skulle utgöra någon risk för hjärtskada eller arytmi, vilket alltså är felaktigt.

Kroppens vävnader

Kroppens olika vävnader har olika elektriska egenskaper. Därför kommer de olika vävnaderna få olika konsekvenser av strömgenomgången. Vävnadens resistans blir delvis avgörande för den energi som ska absorberas vid en strömgenomgång. De mer resistanta vävnaderna, som skelettet, kommer alltså att upphettas mer än övrig vävnad.

Hjärtat

Vårt hjärta är ett fantastiskt organ men det är inte konstruerat för att tåla strömgenomgångar.

Dels är hjärtat en muskel, och som med övriga muskler finns risk för att vävnaden svullnar vid strömgenomgångar. Men hjärtat är även ett synkroniserat urverk. Varje hålrum i hjärtat utgör i sig själv en pump och för att dessa ska kunna pumpa blodet runt i kroppen samt till lungorna så krävs att de arbetar i en särskild sekvens. Störs denna sekvens riskerar vi att blodet helt enkelt inte cirkulerar effektivt, eller inte alls.

Vid sök av vård efter en strömgenomgång rekommenderas det därför att det tas ett EKG för att kontrollera att hjärtats rytm inte blivit påverkad, om strömmen befarats passera hjärtat i betydande omfattning.

Muskelvävnad

Som tidigare nämnts så orsakar strömgenomgångar i muskelvävnaden en svullnad. Svullnaden i sig behöver inte vara ett så stort bekymmer då våra muskler har en otrolig förmåga att återhämta sig. Det som dock kan vara ett problem är att samma svullnad orsakar en tilltäppning av blodkärlen som försörjer muskeln med blod.

Utan syresättning av vävnaden så börjar den sakteligen sönderfalla, så kallat komparementsyndrom. Detta riskerar i sig en förtvining av muskulaturen, men det orsakar också att muskeln börjar fälla ut restprodukter av sönderfallet. Just denna restprodukt har en otäck påverkan när den sedan kommer ut i blodet och slutligen hamnar i kroppens reningsverk, njurarna. Effekten av för höga halter av så kalla myoglobin kan alltså leda till njursvikt och då flera dagar efter incidenten. Av bland annat denna anledning ska det i regel tas ett blodprov då du uppsökt vård efter en strömgenomgång.

Både svullen muskulatur och njursvikt finns det framgångsrika metoder för att hantera.

Nervsystemet

Nervsystemetets enskilda nervceller består av en cellkärna med ingående trådar, så kallade dendriter [Latin trädgren], samt en utgående Axon [Latin axel]. Längs med nervcellens Axon sker den överföring inom nervcellen som vi brukar hänvisa till när vi säger att nervsystemet är elektriskt. De här Axonerna är enbart 0,1-20 mikrometer tjocka i diameter och av delvis ledande vävnad. Med detta så kan man snabbt räkna ut att strömmar på några milliampere lätt kan bränna av dessa förbindelser. Och det är också precis vad som händer.

Framförallt är det kroppens autonoma delar av nervsystemet som påverkas, det vill säga de delar av nervsystemet som ser till att vi får gåshud när vi fryser, att porerna öppnar sig så vi kan svettas och på så sätt kyla av oss när vi är varma.

Med förstörda nervförbindelser återstår alltså att så simpla saker som svettning inte fungerar som det är avsett. Givetvis finns också risk för känselbortfall och domningar.

Nervskador som uppstått efter en strömgenomgång är i regel inte något som går att behandla effektivt. Men det kan vara viktigt att få detta undersökt för att i framtiden ha sammanhanget dokumenterat.

Blodet

Så, det räcker här va?
- Hjärtat kan stanna
- Njurarna braka ihop
- Musklerna kan förtvina.

Men vi är faktiskt inte riktigt färdiga än. En för branschen ganska okänd risk efter strömgenomgångar är den om proppar.

I vårt blod har vi huvudsakligen 4 komponenter. Vi har blodplasma, röda blodkroppar, vita blodkroppar och blodplättar. Blodplättarna har till uppgift att få vårt blod att levra sig när vi får en blödning. Men den gör sig bäst när blodet riskerar att lämna blodomloppet, inte när blodet fortfarande är där det ska vara.

En effekt av strömgenomgångar i blodet är dock just att de här blodplättarna alltså börjar levra sig. De poppar upp som små popcorn och fortsätter fara runt i kroppen tills de till slut hamnar i ett kapillär som är så tunt att det sätter sig på kapillärväggen. Var i kroppen detta sker går inte riktigt att veta i förväg. Men en sådan här blodplätt är ingen fara. Problemet uppstår när det kommer fler för de klumpar nämligen ihop sig. Till slut riskerar vi alltså att utveckla en propp. Detta är ytterligare ett skäl till varför det rekommenderas att blodprov tas vid sök av vård efter en strömgenomgång.

Avslut

Efter att ha begrundat texten ovan hoppas vi att du som läst reflekterar vilka konsekvenser det kan få för dig om du drabbas av en strömgenomgång. Så avbryt ditt arbete om du ser att risken för strömgenomgång inte är behandlad med motivet att du bryr dig om dig själv och de personer som litar på att du ska komma hem efter dagens arbete. Så avslutningsvis:

 • Arbeta korrekt. följ de regler som är satta på plats för att skydda dig i ditt arbete och använd korrekt skyddsutrustning.
 • Uppmana dina kollegor att göra detsamma.
 • Om du känner dig otrygg vid arbete med risk för elektrisk fara ska du påtala detta för din arbetsgivare så att ni tillsammans kan planera de utbildningar som krävs för att du ska kunna arbeta säkert, exempelvis: "Skötsel av elanläggningar – SS-EN 50110-1" eller "ESA"

Denna text är en förkortad version av "konsekvenser av elolyckor" av Michell Andersson.

Läs hela dokumentet här

Minimera risken för elolyckor

Profitest Intro installationstestare - Säkerställer så att elsystem är säkra och korrekt installerade.

Jordfelsövervakning från Bender - Övervaka direktjordade och IT-nät (länk till information om jordfelsövervakning)

Isolationsövervakning från Bender - Övervaka direktjordade och IT-nät (länk till information om isolationsövervakning)

Seculife maskintestare - Säkerställer så att medicinsk utrustning är säker att använda nära patienter.

Wöhner Motus C14 motorstartare - Smart kortslutningshantering, reagerar på 10 mikrosekunder. Finns till alla Wöhners bassystem.

 

 

 

FLIR A400 och A700 värmekameror beving

Nya lägesvisare, hur kan dom hjälpa dig?

Ekaled G2 lägesvisare med lysdioder är lämpad för ställverk och kraftverk där man behöver en säker och tillförlitlig fjärrindikering för lägespositioner för brytare, frånskiljare, truckar och kassetter i kontrolltavlor. För mosaiktavlor finns speciellt ljusstarka varianter att tillgå.

Lysdioder ger bättre livslängd än elektromekaniska konstruktioner, vilket innebär lägre underhållskostnader.

Funktioner:

 • Högeffektiva lysdioder
 • Luminescenta linser
 • Överspänningsskydd
 • Polaritetsskydd
 • Brett inspänningsområde
 • Förstärkt isolering
 • Inbyggd logikfunktion
 • Extern signalfunktion
 • Lamptest
 • Isärtagbar/tvådelad fjäderklämsplint

 

Länkar:

- Länk till produkten EKALED G2 lägesvisare

 

För mer information kontakta Michael Ekström:

08 - 680 11 83

Skicka e-post

 

 

 

 

FLIR A400 och A700 värmekameror beving

Kortslutningshantering på 10 mikrosekunder, snabbare än någon säkring!

Motus C14 från Wöhner är den nya dimensionen utav motorstartare.C14-tekniken levererar en extremt snabb kortslutningshantering. Vid ett fel tar det endast 10 mikrosekunder för att skyddet ska utlösa. Det reagerar snabbare än någon säkring, och det händer med minimal genomsläppsenergi.Den nya C14-tekniken säkerställer att produkten är säker. Den kan slås på igen efter kortslutning har rensats.

Funktioner

 • Kortslutningsdetektering på några mikrosekunder
 • Extremt snabb avstängning vid kortslutning
 • Låg systembelastning
 • Platsbesparande och mycket effektiv, bara 22,5 mm bred
 • Systemdiagnostik och självdiagnostik
 • Interaktivt driftkoncept
 • Kommunikationsgränssnitt

Applikationer

 • Direkt- / mjukstartare för motorer IE2, IE3 och IE4
 • Back- / mjukstartare för motorer IE2, IE3 och IE4
 • Värmeelement

 Länkar:

- Länk till produkten Motcus C14 för CrossBoard

- Länk till produkten Motcus C14 för 30Compact

- Länk till produkten Motcus C14 för 60Classic

- Länk till produkten Motcus C14 för 185Power

- Länk till produkten Motcus C14 för Panelmontage

 

 

För mer information kontakta Michael Ekström:

08 - 680 11 83

Skicka e-post

 

 

 

 

FLIR A400 och A700 värmekameror beving

Våra kommande kurser och webinar vår/sommar 2021.

Beving har ett stort urval populära kurser. Bland annat inom elkvalitet, vibration, medicinska utrymmen och termografi. Kurserna gör att du utvecklas inom utbildningsområdet samtidgt som du lär dig våra instrument på djupet så att du mer effektivt kan sköta ditt arbete

Mer information om våra kurser

Kommande kurser med utsatt datum:

 • Livsviktigt - Webinar om IEC 60364-7-710 , 23-april 2021, Distans (kostnadsfri)
 • El-termograför Grundkurs, 19-20 maj 2021, Stockholm / distans
 • ITC-Certifiering Nivå 1, 23-26 mars 2021, Stockholm
 • ITC-Certifiering Nivå 1, 13-16 april 2021, Stockholm
 • ITC-Certifiering Nivå 1, 25-28 maj 2021, Stockholm
 • ITC-Certifiering Nivå 2, 3-7 maj 2021, Stockholm

Kursanmälan

För mer information kontakta Anders Hjalmarsson:

019 - 18 46 94

Skicka e-post

 

 

 

Tack för visat intresse!

Med vänliga hälsningar
/Personalen på Beving

 

 

 

Relaterade produkter

 • Gossen Metrawatt Profitest Intro
  INSTALLATIONSTESTARE
  Profitest INTRO, en komplett installationstestare, 1- och 3-fas system, 65V…500V och 15,4Hz…420Hz
  Art nr: 030xxxx

  Offertförfrågan

  Var god fyll i produkt
  Invalid Input
  Ange namn på kontaktperson
  Var god fyll i en giltig e-postadress
  Fyll i ett giltligt telefonnummer
  Fyll i de siffror du ser på bilden
  Visa ny bild Fel. Skriv de siffror som bilden visar
 • Gossen Metrawatt SECULIFE ST Pro
  MASKINTESTARE
  Elsäkerhetstestare för medicinsk utrustning enligt IEC 62353, IEC 60601 och VDE 0701–0702
  Art nr: 030xxxx

  Offertförfrågan

  Var god fyll i produkt
  Invalid Input
  Ange namn på kontaktperson
  Var god fyll i en giltig e-postadress
  Fyll i ett giltligt telefonnummer
  Fyll i de siffror du ser på bilden
  Visa ny bild Fel. Skriv de siffror som bilden visar
 • Wöhner MOTUS C14 CrossBoard
  MOTORSTARTARE
  Två versioner av elektroniska motorstartare med C14-teknologi
  Art nr: 030xxxx

  Offertförfrågan

  Var god fyll i produkt
  Invalid Input
  Ange namn på kontaktperson
  Var god fyll i en giltig e-postadress
  Fyll i ett giltligt telefonnummer
  Fyll i de siffror du ser på bilden
  Visa ny bild Fel. Skriv de siffror som bilden visar
 • Wöhner MOTUS C14 30Compact
  MOTORSTARTARE
  Två versioner av elektroniska motorstartare med C14-teknologi
  Art nr: 030xxxx

  Offertförfrågan

  Var god fyll i produkt
  Invalid Input
  Ange namn på kontaktperson
  Var god fyll i en giltig e-postadress
  Fyll i ett giltligt telefonnummer
  Fyll i de siffror du ser på bilden
  Visa ny bild Fel. Skriv de siffror som bilden visar
 • Wöhner MOTUS C14 60Classic
  MOTORSTARTARE
  Två versioner av elektroniska motorstartare med C14-teknologi
  Art nr: 030xxxx

  Offertförfrågan

  Var god fyll i produkt
  Invalid Input
  Ange namn på kontaktperson
  Var god fyll i en giltig e-postadress
  Fyll i ett giltligt telefonnummer
  Fyll i de siffror du ser på bilden
  Visa ny bild Fel. Skriv de siffror som bilden visar
 • Wöhner MOTUS C14 185Power
  MOTORSTARTARE
  Två versioner av elektroniska motorstartare med C14-teknologi
  Art nr: 030xxxx

  Offertförfrågan

  Var god fyll i produkt
  Invalid Input
  Ange namn på kontaktperson
  Var god fyll i en giltig e-postadress
  Fyll i ett giltligt telefonnummer
  Fyll i de siffror du ser på bilden
  Visa ny bild Fel. Skriv de siffror som bilden visar
 • Wöhner MOTUS C14 Panelmontage
  MOTORSTARTARE
  Två versioner av elektroniska motorstartare med C14-teknologi
  Art nr: 030xxxx

  Offertförfrågan

  Var god fyll i produkt
  Invalid Input
  Ange namn på kontaktperson
  Var god fyll i en giltig e-postadress
  Fyll i ett giltligt telefonnummer
  Fyll i de siffror du ser på bilden
  Visa ny bild Fel. Skriv de siffror som bilden visar
 • Ekaled G2 Lägesvisare med Lysdioder
  LÄGESVISARE
  Lysdiodslägesvisare för ställverk och mosaiktavlor
  Art nr: 030xxxx

  Offertförfrågan

  Var god fyll i produkt
  Invalid Input
  Ange namn på kontaktperson
  Var god fyll i en giltig e-postadress
  Fyll i ett giltligt telefonnummer
  Fyll i de siffror du ser på bilden
  Visa ny bild Fel. Skriv de siffror som bilden visar

Kontakt


Nyhetsbrev


Ogiltig e-postadress
Fyll i de tecken ni ser på bilden i rutan nedan.
Invalid Input

Din e-postadress kommer endast att användas till våra nyhetsbrev och du kan när du vill själv avsluta prenumerationen.

Huvudkontor


Beving elektronik AB
Storsätragränd 10
127 39 Skärholmen
Org nr: 556130-6696

08 - 680 11 99

info@beving.se

Beving Elektronik AB
Box 93
127 22 Skärholmen
Org nr: 556130-6696

08 - 680 11 99

info@beving.se

Denna sida använder cookies. En cookie är en liten textfil som placeras på din dator och denna används för att du ska uppleva sajten på bästa sätt Läs mer!