Isolationsövervakning för isolerade nät (IT-nät)

En isolationsövervakning används i IT-nät (icke direktjordade nät) och mäter isolationen mellan de individuella fas- och noll-ledarna och jord.
Bild 1

Bild 1

Bild 2

Bild 2

Bild 3

Bild 3

Bild 4

Bild 4

IT-nät ger, jämfört med konventionella direktjordade nät (TN- TN/S, 5-ledar etc.), avsevärt lägre felströmmar vid jordfel/isolationsfel samtidigt som ett första sådant fel inte påverkar driften. IT-nät används därför ofta bl.a. i industriella applikationer där det är angeläget att undvika avdrott och/eller gnistbildning. (se bild 1)

Ett annat vanligt applikationsområde är så kallade grupp-2 rum inom sjukvården (intensiv, operation, uppvak) där det är angeläget både att undvika driftavbrott för livsuppehållande utrustning och att minimera eventuella felströmmar som kan påverka t.ex. en patient på operationsbordet. (se bild 2)

Isolationsövervakning är IT-nätens motsvarighet till jordfelsövervakning i direktjordade nät, även om arbetsprincipen är helt annorlunda. Isolationsövervakning mäter impedans, medan jordfelsövervakning mäter ström. (se bild 3)

På samma sätt som en jordfelsövervakning kan ge förvarning om ett begynnande jordfel genom att detektera en ökande läckström ger isolationsövervakningen förvarning genom konstant övervakning av isolationsimpedansen mot jord. (se bild 4)


Relaterade produkter


Kontakt


Nyhetsbrev


Ogiltig e-postadress
Fyll i de tecken ni ser på bilden i rutan nedan.
Invalid Input

Din e-postadress kommer endast att användas till våra nyhetsbrev och du kan när du vill själv avsluta prenumerationen.

Huvudkontor


Beving elektronik AB
Storsätragränd 10
127 39 Skärholmen
Org nr: 556130-6696

08 - 680 11 99

info@beving.se

Beving Elektronik AB
Box 93
127 22 Skärholmen
Org nr: 556130-6696

08 - 680 11 99

info@beving.se

Denna sida använder cookies. En cookie är en liten textfil som placeras på din dator och denna används för att du ska uppleva sajten på bästa sätt Läs mer!