• Kunskap
 • Erfarenhet
 • Kvalitet

Hur testar man ett IT-nät, vad är fellokalisering, vilken isolationsvakt ska man välja?

Hur testar man ett IT-nät, vad är fellokalisering och vilken isolationsvakt ska man välja? Vi reder ut begreppen och berättar vilka standarder som används. 

 • Hur testar man isolationsvakter i ett isolerat nät?

  För att kontrollera isolationsvakter och system för fellokalisering vid driftsättning eller underhåll av IT-nät kan man skapa ett eget fel i sitt nät och verifiera att övervakningssystemet fungerar.

  Den vanligaste metoden är att koppla in en resistans mellan en fas och jord med en tryckknapp i sitt ställverk. Det är en enkel och bra metod men med en nackdel. Man får ett isolationsfel i sitt ställverk och inte ute i anläggningen eller på en utgående grupp.

  Är systemet uppbyggt med isolationsfelslokalisering (IFLS) och det inkopplade motståndet inte är monterat nedströms denna hittar inte systemet "felet". Då kan du inte verifiera att övervakningssystemet fungerar som det ska.

  Beving har tagit fram IFS-685 (isolationsfelssimulator) för att lösa detta problem. Det är en enkel produkt att använda för test av isolationsvakter med eller utan fellokalisering.

  IFS-685 är framtagen för att enkelt och säkert kunna kopplas in vart som helst i nätet som man vill testa. Den har justerbar resistans samt är liten och robust. 

  För industrier och övriga applikationer med 0-690V AC / 0-1000V DC används IFS-685.
  I sjukhusmiljöer används istället uttagsprovare för IT-nät.  

  Länk till produkterna längre ner på sidan

 • Vilken isolationsvakt skall man välja?

  Det viktigaste man skall tänka på när man väljer isolationsvakt är vilken systemspänning nätet har och vilken kapacitans.

  Beving har ett brett utbud av isolationsvakter för alla olika typer av applikationer. Vi säljer marknadsledande isolationsövervakning från Bender. 

  Valet av systemspänning är mindre komplicerat, man väljer en isolationsövervakning utifrån den spänning nätet har, AC eller DC, 1-fas eller 3-fas. 

  Den faktor som har störst påverkan på val av IMD (Isolationsvakt) är den förväntade kapacitansen i nätet. Det är den totala kapacitansen mellan faserna och jord i hela kretsen som avgör vilken isolationsvakt du ska välja. Den totala kapacitansen i systemet avgörs av längden på kabel och typ av kabel samt vilka typer av styrningar och drifter som finns i nätet.

  När du väljer isolationsvakt och isolationsövervakning behöver du även ta ställning till om du vill ha funktioner som: fellokalisering, kommunikation, vart du vill se eventuella larm, historisk data m.m.

  Kontakta oss om ni har frågor. Se kontaktuppgifter nedan till Fredrik, Lars och Magnus.

 • Finns det standard för isolationsvakter (IMD)?

  Finns det standard för isolationsvakter (IMD)?

   Ja, IEC 61557-8:2014 beskriver hur en vakt skall vara konstruerad och vilka funktioner den ska innehålla. Den vitala delen är kontinuerlig mätning av RF mellan fasledare och jord eller PE anslutning i systemet.

  Ett system för övervakning av asymmetri av spänningen är inte att betrakta som en som isolationsvakt enligt denna standard. Vakten kan innehålla flera funktioner med tillhörande larm som bland annat övervakning av asymmetri, underspänning eller avbrott på ledare mot jord eller fas.

  Isolationsvakter (IMD=isolation monitoring device) delas in i följande typer:

  • IMD för AC, isolationsvakt för enbart AC
  • IMD för AC/DC, isolationsvakt för både AC och DC
  • IMD för DC, isolationsvakt för enbart DC
  • MED-IMD, isolationsvakt för medicinska utrymmen. En vakt för bruk för medicinska utrymmen där särskilda krav skall uppfyllas exempelvis skall lägsta inställbara larmvärde vara 50 kΩ. 
 • Vad är IFLS (isolationsfelslokalisering), finns det en standard för det?

  Ja, IEC61557-9:2014 beskriver hur lokalisering av fel i IT-system kan ske med en enhet som är kopplat till isolationsvakten. Benders fastinstallerade system för lokalisering kombinerar övervakning med lokalisering enligt IEC:s krav.

  Isolationsfelslokalisering hjälper dig hitta vart någonstans i er anläggning ett eventuellt fel har uppstått. Benders produkter för fellokalisering är EDS-serien som finns i olika utföranden beroende på applikation. Benders fellokaliseringssystem finns i både fast installerat och portabelt utförande. EDS440 är exempel på en vanlig produkt för fastinstallerad fellokalisering.

  Benders portabla system heter EDS3090PG. EDS3090PG är en komplett väska som innehåller pulsgenerator för felsökning och handhållna tänger som kopplas till en handenhet.

Kontakta oss om ni har några frågor eller vill veta mer

Kontaktperson

Fredrik Spang
Försäljning
019 - 18 35 29
Skicka e-post

Kontaktperson

Magnus Eriksson
Försäljning
070 - 318 86 63
08 - 680 11 65
Skicka e-post

Testa isolationsvakter och isolerade nät

Relaterat från kunskapsbanken

Populära isolationsvakter

Mer från kunskapsbanken

Fler spännande kategorier